dilluns, 17 de gener del 2011 By: CTMA
Vores Divergents

En els límits divergents, les plaques s'allunyen i el buit que en resulta és omplert per material de l'escorça terrestre, i que sorgeix del magma de les capes inferiors. Es creu que l'aparició de vores divergents en les unions de tres plaques està relacionada amb la formació de punts calents. En aquests casos, s'ajunta material de l'astenosfera a prop de la superfície i l'energia cinètica és suficient per fragmentar la litosfera. El punt calent que va originar la dorsal meso-atlàntica es troba actualment sota d'Islàndia, i el nou material fa créixer la illa alguns centímetres cada segle.
Un exemple típic d'aquest tipus de límit són les dorsals oceàniques, com per exemple la dorsal meso-atlàntica, i en la part continental, per les esquerdes com la Gran Vall del Rift.

Rift Continental:

Es produeix quan hi ha una separació de plaques a l'interior d'un continent. Es va enfonsant el terreny central i finalment l'aigua del mar acaba entrant, forman llacs i mars interiors. Un exemple és el golf pérsic i el rift valley, a Àfrica.





Rift Oceànic:

Es produeix quan hi ha una separació de plaques midoceàniques a l'interior dels oceans. Entre elles hi ascendeix magma, que de mica en mica va creant nova escorça, per el que es formarà una nova placa litosférica i a la vegada s'anirà destruïnt en les zones de subducció. 
Un exemple seria a l'atlàntic, on hi ha un rift. 














Vora Convergent
Les característiques de les vores convergents depenen del tipus de litosfera de les plaques que xoquen.
Placa Oceànica-Continental
Quan una placa oceànica (més densa) xoca contra una continental (menys densa) la placa oceànica és empesa sota, formant una zona de subducció. A la superfície, la modificació topogràfica consisteix en una fossa oceànica en l'aigua i un grup de muntanyes a terra.
Placa Continental-Continental
Quan dues plaques continentals col·lideixen, es formen extenses serralades. La cadena del Himalaia és el resultat de la col·lisió entre la placa índica i la placa eurasiàtica. 
Placa Oceànica-Oceànica
Quan dues plaques oceàniques xoquen, el resultat és un arc d'illes (per exemple, Japó).


Foses

2 comentarios:

Unknown ha dit...

molt bó per a la classe de biologia

Unknown ha dit...

Ma servit per un treball. Bona feina!

Publica un comentari a l'entrada