- Activitat efusiva: Estrombolià. Com el volcà Estromboli, a Itàlia. S'originen quan hi ha una alternança de materials en erupció, formant-se un con estratificat en capes de laves fluïdes i materials sòlids. La lava és fluïda, desprenent gasos abundants i violents, amb la producció de bombes i lapil·li. A causa que els gasos es poden desprendre amb facilitat, no es produeixen polvoritzacions o cendres. Quan la lava vessa per les vores del cràter, descendeix pels seus pendents i barrancs. Es caracteritza per erupcions explosives separades per períodes de calma d'extensió variable.
- Activitat explosiva: Vulcanià. Com el volcà Vulcano a l'illa Lipari, prop de Sicilia. El volcà vulcanià desprèn una gran quantitat de gasos a partir d'un magma poc fluid, que es consolida amb rapidesa; per això les explosions són molt fortes i polvoritzen la lava, produint molta cendra, llançades a l'aire acompanyades d'altres materials fragmentaris. Quan la lava surt a l'exterior es consolida ràpidament, però els gasos que es desprenen trenquen i esquerden la seva superfície, que per això resulta aspra i molt irregular. Els cons d'aquests volcans són de pendent molt inclinat.
- Activitat freàtica i freatomagmàtica: Plinià. Com el Teide, el volcà que hi ha a les Illes Canàries. La pressió dels gasos és molt forta i produeix explosions molt violentes. Forma núvols ardents que, en refredar-se, produeixen precipitacions de cendres, que poden arribar a sepultar ciutats, com va passar amb Pompeia i Herculà i el volcà Vesuvi. Es caracteritza per alternar erupcions de tefres (http://ca.wikipedia.org/wiki/Tefra) amb erupcions de colades de lava, donant lloc a una superposició en estrats que fa que aquest tipus de volcans abasti grans dimensions.
- Volcans a Catalunya: Actualment a Catalunya no hi ha volcans actius, però en temps prehistòrics la zona d'Olot a la comarca de la Garrotxa en va tenir. Encara avui podem veure un 40 cons volcànics. El més gran és el del Croscat, però força conegut és també el de Santa Margarida.La darrera erupció de la zona va passar fa 11.000 anys. A la mateixa zona trobem un poble que està situat damunt d'una muntanya formada per roques d'origen volcànic (basalt). Es diu Castellfollit de la Roca. També trobem volcans a la zona de la Selva i l'Empordà. Zona volcànica de l'Empordà: Formada per una cinquantena de basalts i alguns de traquites distribuïts a les comarques de l’Alt i Baix Empordà. Els més importants es troben els voltans de la Bisbal d’Empordà, Rupià i Arenys d’ Empordà. La majoria d’aquets materials volcanics estan recoberts per diposits pliocens. Les referències de què es disposa tenen una edat superior als 6 milions d’anys, i les més antigues són de l’ordre de 14 milions d’anys. Cal destacar com a excepcionals els afloraments de traquites a Vilacolum i a Arenys d’Empordà (Alt Empordà).Zona volànica de la Selva:El nom de la Crosa o de la Closa amb què es coneix el volcà que es troba a 1 km. de Sant Dalmai sembla que prové del mot KROSOS, d'origen pre-romà, i que significa "buit per dins".La Crosa pertany als termes municipals de Bescanó i Vilobí d'Onyar, entre el Gironès i La Selva. Es va formar aproximadament fa 3 m.a. entre el pliocè superior i el quaternari. És un cas molt especial tant per la seva morfologia com per la seva particular activitat explosiva, alhora que és el més gran de les comarques gironines. Volcà de la Crosa:Les últimes erupcions d'aquest volcà es van produir fa mig milió d'anys. Actualment aquesta explotació s'ha aturat i a partir d'elles es pot estudiar les fases eruptives del volcà i els materials predominants.
- Volcans a Espanya:
Xènia Garcia ^____________^
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada