dimecres, 26 de gener del 2011 By: CTMA

Volcans

Relació entre tipus d' activitat eruptiva i d'edificis volcànics:





















Dintre de els tipus d'activitats s'hi distingeixen tres tipus:

- La activitat efusiva:  amb emissió lenta de laves i un alliberament pacífic dels gasos continguts en els magmes. El  tipus d'edifici volcanic és l'estrombolià, que és un tipus de vulcanisme caracteritzat per erupcions explosives separades per períodes de calma d'extensió variable.








- La activitat Explosiva : caracteritzada per una violenta despresa dels gasos magmàtics i per la projecció de grans masses de materials sòlids (piroclasts). 
L'activitat explosiva es relaciona amb el vulcanià, La seva natura explosiva és degut a l'alt contingut de sílice al magma. Gairebé tots els tipus de magma poden provocar-lo, però el magma amb un 55% o més de sílice és el més comú que produeixi aquests tipus d'erupcions. Els alts nivells de sílice augmenten la viscositat del magma el qual augmenta al seu torn la seva capacitat explosiva.






- La activitat freàtica i freatomagmàtica: erupciuons volcaniques generades per la interacció entre el magma calent i l'aigua (aquesta rodeja el magma i al moment es volatilitza.
Es relaciona amb el tipus d'edifici plinià, és eñ qie tè una explosió mes violenta i explosiva. És tan forta la explosió que la columna de gasos arriba als 30km d'alçada, pot agafar forma de xampinyó.



Añadir leyenda










oriol queralt!

MORFOLOGIA DELS VOLCANS:

Hi ha dos tipus de morfologies dels volcans:
- Monogenètics: es formen a consequencia d'una sola erupció, hi ha tres tipus:



Con de piroclasts o d'escòries:  Formats a partir de la acumulació de piroclasts, el crater pot ser circulat, o esvorallat i els flancs tenen inclinacions entre 30 graus i els 40 graus. Són resultat de l'activitat estromboliana.
Con de tuf : crater de dimensions mes reduides i flancs de pendents suaus (20 i 25 graus) i es forma quan l'aigua penetra en el conducte volcànic.


Anell de tuf: con de poca alçada, amb pendents molt suaus i un gran cràter. Ve a causa de el contatce de les aigues freàtiques amb el conducte volcànic.
- Poligenètics: es formen a partir de diverses erupcions durant un perìode de temps molt llarg, hi ha dos tipus:



-Estratovolcà: està constituit per l'acumulació de colades de magma i de piroclasts  (tefra) en el transcurs dels diferents estadis eruptius, habitualment violents. Els estratovolcans prenen una forma cònica a causa de la seva magma  pastosa que circula difícilment, fent dipòsits de cendres i d'escòries preferentment prop de la xemeneia volcànica i dels dipòsits deixats per les colades piroclàstiques que surten pel cràter del volcà.


- Volcans d'escut: volcà de grans dimensions i està format a partir de les capes de successives erupcions basàltiques fluides, per aquest motiu tenen un pendent suau. És un terme similar al de caldera volcànica.





0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada