dilluns, 17 de gener del 2011 By: CTMA
Vores divergents


En la terra existeixen 15 grans plaques, 7 de principals i 8 de secundàries, a més d'unes 40 de més petites distribuides per tots els continents.
Els limits d'aquestes plaques són les vores d'una placa i és on es presenta la major activitat tectonica, en aquesta zona és on es produeix la interacció entre plaques.







Un dels limits es diu vora divergent, són límits en els quals les plaques se separen unes de les altres i, per tant, emergeix el magma des de les regions més profundes. És el cas de la dorsal meso-atlàntica formada per la separació de les plaques d'Euràsia i Amèrica del Nord i les de l'Àfrica i Sud-amèrica.
Dins de les vores divergents i trobem dos categories, el rift continental i el rift oceànic.

El rift continental és cuan la separació de plaques succeeix a l'interior d'un continent.
El primer que pasa és que apareix una fossa o rift continental, em el qual es va enfonsant el terreny central i finalment l' aigua del mar va entran, forman un nou oceà. Un dels exemples pot ser el Rift Valley situat al sud de Àfrica.
El rift oceànic és el moviment divergent en la vora de la placa oceànica.
En aquet cas el que pasa es  que es produeix una separació de las placas en las denominadas dorsals mitjoceàniques, per on puja el magma i es va crean una nova escorça, i per altre banda es van destruint les zones de subducció.







Un altre tipus de limits són les vores convergents, són límits en els quals una placa xoca contra una altra, formant una zona de subducció, en què la placa oceànica s'enfonsa sota la placa continental, o un cinturó orogènic en el cas que les plaques xoquin i pateixin fenòmens de compressió. Són coneguts també com a vores actives.                                                                                                                                 

PLAQUES




cordillera de los Andes

Convergència oceanica -continental : cuan aquestes dos plaques s'ajunten es forma una subducció de la placa oceanica (de major densitat), aleshores es forma una fosa marina, es fonen parcialment els roques de la astenosfera i es genera el magma i s'acaba forman un arc volcanic continental.     

  
                                  



islas aleutianas

Convergència oceànica -oceànica : es subdueix la placa oceànica de major densitat (la mes antiga). Aleshores es forma una fossa submarina. Les roques es fonen i formen el magma i com a conesquencia de tot aixo es forma un arc volcanic d'illes


Everest

oriol queralt!
 
Convergència  continental -continental: és el mateix procediment que les altres, en aquest cas el que es formen son monatnyes.  



0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada