diumenge, 17 d’octubre del 2010 By: CTMA

TAQUES SOLARS I PROTUBERÀNCIES SOLARS

Taques solars
L'astrònom William Herschel va concloure que les taques solars havien de ser fredes perquè eren negres. L'única manera d'explicar-ho era suposar que el Sol no era calent en la seva totalitat. Segons Herschel, tenia una atmosfera incandescente, però sota havia un cos sòlid fred.
Però això és fals. Avui dia estem completament segurs que el Sol és calent en la seva totalitat. És més, la superfície que veiem és la part més freda del Sol.
La temperatura de la superfície solar: resulta ser d'uns 6.000 ºC. Les taques solars no es troben a aquesta temperatura. Són bastant més fredes i la seva temperatura al centre cal situar-la en els 4.000º C solament. Sembla ser que les taques solars representen gegantesques expansions de gasos, i aquestes expansions donen lloc a una important caiguda de temperatura.
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=43616


Protuberàncies solars
Les protuberàncies es troben a la corona solar i son gegantines d'una grandària que va des de una taca solar, més o menys la grandària de la Terra, fins a unes grandàries comparables a la des Sol. Aquestes contenen entre 10.000 Milions a 100.000 Milions de tones de material. Triga'n al voltant d'un dia en formar-se i tenen una vida de fins vàries setmanes. Quan arriben al final de la seva vida hi ha dues possibilitats. El material torna a caure al Sol o bé és ejectat violentament en forma d'una ejecció de massa coronal (EMC).
La composició de les protuberàncies es similar a la composició del material cromosferic. Es un material fred i molt dens. En canvi, el material de la corona, en és qual es troben les protuberàncies, es un material poc dens i molt calent.




Clara Sánchez

1 comentarios:

Anònim ha dit...

Falta definició de que és un protuberància solar

Publica un comentari a l'entrada