dimarts, 19 d’octubre del 2010 By: CTMA

Balanç energètic de la Terra, Manifestacions de l'energia interna i externa de la terra.

BALANÇ ENERGÈTIC DE LA TERRA

A la Terra hi ha grans fluxos d'energia: uns tenen l'origen a l'interior ; com el camp gravitatori, el camp magnètic i el flux tèrmic; els altres es generen a l'exterior, com l'energia solar i lesatraccions gravitatòries, sobretot la Lluna i el Sol. En general, tots dos tipus d'energies, les de procedència externa i les d'origen intern, interaccionen quasi exclusivament a la superficie terrestre, per tant, des del punt de vista energètic, la Terra és un sistema actiu que rep i emet energia a l'espai que l'envolta. La major part de la seva energia la rep de la radiació solar. L'energia solar que rep és unes 10.000 vegades més gran que la seva energia interna pròpia.
Entenem per balanç energètic de la Terra és la diferència entre l'energia que arriba a la Terra i la que aquesta irradia.
El balanç global entre l'energia rebuda i l'energia irradiada per la Terra és igual a 0, l'energia que rep la terra procedent del Sola en forma de radiacions electromagnètiques la torna a emetre a l'espai en forma de calor.


L'energia solar reflectida directament per la terra s'anomena albedo. L'albedo és la responsable que la Terra sigui visible des de l'exterior. La resta d'energia que allibera el planeta, que prèviament ha absorbit, s'allibera en forma de radiacions infraroges . Aquestes radiacions són les responsables de l'escalfmanet de l'aire, escalfament que depèn dels gasos de l'efecte hivernacle. Gràcies a l'efecte hivernacle hi ha vida a la terra, perquè fa que la temperatura mitjana terrestre de la superfície terrestre sigui d'uns 15ºC, uns 42ºC per sobre de la temperatura que tindria la superfície del planeta si aquest no existís ( uns - 27ºC ). Actualment, augmenta de forma perjudicial a causa de l'augment de diòxid de carboni.


  

MANIFESTACIONS DE L'ENERGIA EXTERNA DE LA TERRA

L'energia externa de la Terra, és la responsable dels moviments i de les accions geològiques de l'atmosfera i l'hidrosfera, amb les conseqüències que tenen sobre la superfície terrestre. La radiació solar és el motor de l'atmosfera i la hidrosfera. Tant la atmosfera com l'hidrosfera tenen gran importància en la regulació del clima terrestre.

Les onades són degudes al fregament del vent sobre la superfície de l'aigua. Per tant, també una conseqüència més de la radiació solar.
El que realment mou el cicle de l'aigua , que es dóna entre l'atmosfera, els mars i oceans i les terres emergides, és la radiació solar, que fa possible que s'evapori, els moviments de les masses d'aire i la circulació atmosfèrica en general.


                                               manifesta externa de la Terra
                                                ( les ones del mar )

MANIFESTACIONS DE L'ENERGIA INTERNA DE LA TERRA

L'energia interna de la Terra que es manifesta en forma de calor i moviment, és la responsable dels fenòmens geològics interns amb conseqüències ben patents sobre la superfície terrestre. És la responsable del desplaçament de les plaques litosfèriques, origen de terratrèmols, volcans i de tots els processos geològics interns i dóna lloc a la deriva dels continents.



                                                         manifestació interna de la terra
                                                           (els volcans)








EL CICLE GEOLÒGIC

Hi ha dos grans tipus de processos que es poden dividir en interns i externs.
Els processos interns que tenen l'origen a l'interior de la Terra, provoquen la formació de noves roques i la formació de noves roques i la formació de relleu. Els processos externs, que tenen l'origen a l'exterior de la Terra, desgasten el relleu, dipositen una gran quantitat de sediments a les conques sedimentàries i també originen la formació de noves roques.

L'escorça terrestre experimenta, canvis en l'estructura i morfologia. De totes maneres, aquests canvis són, exceptuant casos concrets com erupcions volcàniques, terratrèmols o avingudes torrencials, extraordinàriament lents en relació amb la vida humana.


En el cicle geològic es distingeixen tres etapes fonamentals:

* Orogènesi : consisteix en la formació del relleu , i més concretament en la formació de les serralades.
* Gliptogènesi: consisteix en la destrucció del relleu per l'actuació dels agents geològics externs.
* Litogènesi: formació de noves roques a partir de materials originats en la gliptogènesi, com a partir dels materials procedents de l'escorça profunda o del mantell; aquestes noves roques passaran a formar part de les noves serralades en properes orogènesi



Orogènesi --------------------> Gliptogènesi-----------------------> Litogènesi
          |________________________________________________________




Aquests processos conformen la geodinàmica :

* Geodinàmica interna : conjunt de processos que tenen l' origen a l' interior de la Terra; compren l'orogènesi i part de la litogènesi, aquests processos tenedeixen a desnivellar la superfície terrestre.

* Geodinàmica externa: conjunt de processos que tenen l'origen a l'exterior de la Terra; aquests processos els porten a terme els anomenats agents geològics externs ( aigües salvatgesm torrents, rius, vent , onades...) i són manifestacions de l'atmosfera, la hidrosfera i la biosfera sobre les roques; compren la gliptogènesi i part de la litogènesi ( roques sedimentàries ); aquests processos tendeixen a anivellar la superfície del terreny: desgasten les zones elevades i reomplen les enfonsades.


El fet que aquests processos formin un cicla no ha de fer pensar que els uns es produeixen a continuació dels altres successivament en les diverses regions de la Terra, sinó que es poden donar tots alhora, ja que la Terra està permanentment en activitatm és a dir, que aquests processos puguin tenir lloc per separat en determinades zones, en d'altres es poden superposar









                   MARC ARANYÓ ALSINA

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada