dimarts, 17 de maig del 2011 By: CTMA

6. ELS MARGES CONTINENTALS

Els marges continentals representen la frontera entre l'escorça continental i oceànica. I poden ser de dos tipus: passius, estàn representats per les costes europees o africanes i marquen la transició gradual entre la gruixuda escorça continental i l'oceànica molt més prima, o actius, on la litosfera oceànica es subdueix sota la continental.

En els marges passius, es presenten tres zones.
  • La Plataforma Continental: què és la zona més propera a la costa, té una amplada que pot ser d'escassos quilòmetres o fins a 300 km. El seu pendent és suau i uniforme. Van acumulant-s'hi sediments que arriben fins a 10 Km de profunditat. Són zones riques en petroli i gas natural. 
  • El Talús Continental: a continuació de la plataforma, és un terreny inclinat que separa l´escorça continental de l´oceànica. La inclinació del talús varia 5 a 25º i presenta una amplària d´uns 20 km.
  • I l'última de les zones, el Peu del Talús, que suavitza l'inclinació de l'anterior i on es troben importants cúmuls de sediments.


Els marges actius no tenen plataforma continental  o és molt estreta. Les estructures formades per l´acumulació desordenada de sediments i d´escorça oceànica deformada, s'anomenen prismes d'acreció.

    0 comentarios:

    Publica un comentari a l'entrada