dijous, 23 de setembre del 2010 0 comentarios By: CTMA

NOTICIES

Hem recopilat unes quantes noticies que ens afecten aquí a Catalunya, com aquestes dues:

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/305268-organitzacions-i-tecnics-volen-un-pacte-de-laigua-per-a-catalunya.html

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/12-infraestructures/304763-del-mar-a-la-muntanya.html

I també una pàgina web on pots calcular les emisions de CO2:

http://www.guardian.co.uk/environment/interactive/2010/apr/21/national-carbon-calculator.



Lourdes.
GESTIÓ

El coneixament de la dinàmica terrestre implica l'estudi dels fenòmens naturals.
Poder explicar com es formen les muntanyes, per què es produeixen els terratrèmols, com s'han format les coves... pot ajudar a entendre la manera com podem minimitzr l'impacte que realitzem sobre el medi, i la disminució dels ricos implicats en les nostres accions.

Gestió és el procés  d'analitzar, planificar i controlar la manera com cal utilitzar els recursos per no
esgotar-los  ni malmetre el medi com a conseqüència del seu ús. Les mesures adoptades en el camp de gestió ambiental poden ser de dos tipus: preventives i correctores.

Les mesures preventives intentan evitar els impactes o els ricos a partir del coneixement del medi, dels processos que h tenen lloc i de les característiques  de les actuacions humanes. L'elavoració de mapes  de perillositat  on adopten mesures concretes  per evitar danys en cas que succeixin. Els càlculs de períodes de retorn de d'una pluja torrencial, per tal de dictaminar  les normes de construció i fer-ne el control; sobre la contaminacó, aplicar sancions a accions contaminants... són actuacions de caràcter preventiu que adverteixen la població dels perills de determinades actituds.

Impactes Mediambientals

Check out this SlideShare Presentation:
dimecres, 22 de setembre del 2010 0 comentarios By: CTMA

LA CIÈNCIA I LA CERCA DE MODELS

MODELS

Les ciències de la Terra i del medi ambient tenen com a objectiu la cerca dels models teòrics que ajudin a compendre millor el funcionament dels fenòmens naturals. Cal entendre abans el concepte de model com la "representació simplificada de la realitat que té com a objectiu formular unes lleis estadístiques mitjançant un llenguatge simbòlic i lògic". 
I dit d'una manera més simplificada per entendreu seria, com al resultat del procès de generar una representació gàfica o conceptual o de fenòmens, amb la finalitat d'analitzar, explicar i/o simular els fenòmens naturals.

 Model de l'interior de la Terra.
Model de la tectònica de plaques

L'horitzó de predicció és el punt determinat fins on és possible fer les prediccions (ex: meteorològiques). Més enllà d'aquest punt, els resultats són inexactes.

Lourdes.
dimarts, 14 de setembre del 2010 0 comentarios By: CTMA

INTRODUCCIÓ ALS CONFLICTES AMBIENTALS

INTERACCIONS DE L'ESPÈCIE HUMANA AMB EL SEU ENTORN

La humanitat fa servir més recursos dels que necessita. L'ús que l'espècie humana fa dels recursos naturals no és proporcinal ni al nombre d'individus de les seves poblacions ni a les seves necessitats metabòliques. El 25% de la humanitat ( El primer món ) consumeix el 75% dels recursos energètics del món, mentre que el 75% de la població restant  ( El tercer món ) s'ha de mantenir amb el 25% restant de recursos. Hi ha diversos factors que expliquen aquest consum creixent de recursos. Com per exemple, per la utilització d'eines o transportar objectes, es requereix una energia externa, l'anomenada energia exosomàtica. I la energia que ens proporcionen els aliments és, l'energia endosomàtica.



Primer Món
Tercer Món
Percentatge de població
25%
75%
Consum Energètic
75%
25%
Emissió de contaminants atmosfèrics

75%

25%

Al congrès d'Estocolm del 1972, es va definir el medi ambient com el "conjunt de components físics, químics, biològics i socials, capaços de provocar canvis directes o indirectes, a curt o a llarg termini, sobre els éssers vius i les activitats humanes."

Lourdes.

Impactes

La degradació del medi en general, o de qualsevol dels seus components en particular, constitueix el que anomenem impacte ambiental, que podríem definir com el conjunt d'efectes,adversos o beneficiosos, que en qualsevol activitat humana causa en el medi.
Cal enendre els impactes com la conseqüència de les actuacions de l'ésser humà sobre el medi. No estan incloses les modificacions del medi en què no hi hagi hagut intervenció humana, en aquest cas estaríem parlan de riscos.
No totes les activitats humanes tenen el mateix impacte sobre el medi i la consecució d'un objectiu pot ser resolta de moltes maneres amb un imapcte ambiental molt diferent. Per exemple, la producció d'enercia elèctrica, té diferents implicacions per al medi si s'utlitza carbó o un embassament.
El grau d¡impacte d'una mateixa actuació pot ser molt diferent en uns indrets que en altres, perquè les característiques litològiques, climatològiques, etc... poden condicionar molt els efectes que pot produir.

L'avaluació d'impacte ambiental és un instrument que pretén harmonitzar les activitats humanes amb la natura, ho definim com un conjunt d'estudis i anàlisis tècniques que permeten estimar els efectes tan els negatius com els positius, que un projectes determinat pot causar sobre el medi.
Un estudi de l'avaluació d'impacte ambiental, identificarà, descriura i avaluarà els següents facotrs:
  1. L'ésser humà, la fauna i la flora
  2. El sòl,aigua, aire, clima i el paisatge
  3. Els béns materials i patrimoni cultural
  4. I la interacció entre els diversos factors
Això requereix...

  1. La definició, les característiques i la ubicació del projecte
  2. Un estudi d'alternatives possibles
  3. Un anàlisi dels impactes potencias en el medi ambienen un estudi ambiental
  4. Determinacio de mesures preventives i/o correctes per l'adequada proteccio del medi ambient
  5. En una manera de realitzat el seguiment que garanteixi el compliment de les indicacions i també mesures protectores i correctores
  6. Una informació pública i una declaració final d'impacte ambiental















 Les obres d'infraestructura de transport o vies terrestres, com ara els camins, carreteres, autopiestes,autovies i vies ferroviàries, , i les seues obres de creuament i enllaços, utilitzen àrees importants en el territori creant importants impactes ambientals en l'entorn .








Classificació dels impactes ambientals







                                                          Marc Aranyó



    LA TEORIA GENERAL DE SISTEMES




    Un sistema és un conjunt d'elements organitzats que iteraccionen entre si segons una llei o un procés i que contribueixen a la realitzaciód'unatasca.

    L'objectiu del'estudi del  sistema és observar les relacions entre parts, analitzar-les mitjançant la formulació dels models explicatius. Segons el tipus de relació amb l'entorn es poden clasificar en:

    • Sistemes oberts: Els components efectuen un intercanvi més o menys cantinu de la matèria i energia amb el món exterior. El comportament d'un sistema obert té molta relació amb l'entorn.

    • Sistemes aïllats: Es caracteritzen perquè les seves variables estan totes dins del sistema. El seu comprtament no està infuenciat per cap comportament de l'exterior i tampoc hi ha intercanvi de massa i d'energia.
    •  Sistemes tancats:  No tenen intercanvi material amb el seu entorn, però sí que importen i/o exporten energia.
     Segons la teoria general dels sistemes, tots elssistemes oberts tenen una sèrie de característiques comunes al matge de com es relacionen els susu elements.


    Com que l'objectiu de l'estudi és formular models explicatius del seu funcionament que són propis de la ciència de laTerrra, es poden produir dues situacions:
    1. Que es coneixi l'estructura del sistema i el que es vol és descriure el comportament dels seus elements.
    2. Que es desconeix l'estructura del sistema i cal descobrir-la a aprtir del seu comportament mitjançant un entrades (inputs) i unes sortides (outputs) que són resultat dels processos que han succeït a l'interior.
    El sistema Terra es pot subdividir en 4  subsistemes per observar-lo millor:atmosfera, hidroesfera, geosfera i edadosfera. Les relacions entre dues variables d'un sistema poden ser:
    • Positives: L'augment o la disminució d'una produeix l'augment o la disminució de l'altra. Es dona quan el producte delsseignes és poditiu.



                                                 (Exemple d'una relació cícliques)

    • Negatives es dóna entra variables que es relacionen de manera que, quan una creix, l'altra decreix. És donen quan el producte dels signes és negatiu. atmosfera, hidroesfera, geosfera i edadosfera. Les relacions entre dues variables d'un sistema poden ser.
                                                (Esquema de la retroalimentació)




      Clara
        

      Recursos

      Els recursos són els bèns del medi ambient i que les persones utilitzem per satisfer les nostres necesitats i desenvolupament.
      Aquets probenen dels components del planeta terra, i són els que són escassos i útils per a nosatres.
      S`agrupen en:
      -Matèries primeres, són  els  que s'extreuen directament de la natura i que es fan servir en els processos de producció, encara que alguns s'utilitzen per produir energia. Exemples: minerals, l'aigua, el sòl...
      L'aigua és una matèria primera, és imprescindible per a la vida.

      - Productes energètics són les substàncies susceptibles de produir treball. Un exemple pot ser el Sol, ja que és una de les fonts d'energia més importants i és renovable i no contamina, a diferéncia de les energies fòssils què són les mes utilitzades i no es té en compte què son renovables a llarg termini i què contaminent molt mes que les energies que provenen de la natura com el Sol, el vent, la energia hidràulica o la biomassa
      Primer es va utilitzar el carbó com a combustible, més tard es va comensar a usar altres combustibles fòssils, el petroli i gas ja que eren més barats i es consideraven inexhauribles, fins que passat un temps la gent es va adonar que eren combustibles renovables a llarg termini i que estaven agotant totes les reserves mundials.



      central tèrmica de carbó
      Aleshores van aparexer les centrals electriques, les centrals que utilitzaven l'energia atòmica.










      Mes tard la gent es va començar a donar conta dels problemes que portaven

      oriol queralt!!!!!!!!