dimarts, 14 de setembre del 2010 By: CTMA

LA TEORIA GENERAL DE SISTEMES




Un sistema és un conjunt d'elements organitzats que iteraccionen entre si segons una llei o un procés i que contribueixen a la realitzaciód'unatasca.

L'objectiu del'estudi del  sistema és observar les relacions entre parts, analitzar-les mitjançant la formulació dels models explicatius. Segons el tipus de relació amb l'entorn es poden clasificar en:

  • Sistemes oberts: Els components efectuen un intercanvi més o menys cantinu de la matèria i energia amb el món exterior. El comportament d'un sistema obert té molta relació amb l'entorn.

  • Sistemes aïllats: Es caracteritzen perquè les seves variables estan totes dins del sistema. El seu comprtament no està infuenciat per cap comportament de l'exterior i tampoc hi ha intercanvi de massa i d'energia.
  •  Sistemes tancats:  No tenen intercanvi material amb el seu entorn, però sí que importen i/o exporten energia.
 Segons la teoria general dels sistemes, tots elssistemes oberts tenen una sèrie de característiques comunes al matge de com es relacionen els susu elements.


Com que l'objectiu de l'estudi és formular models explicatius del seu funcionament que són propis de la ciència de laTerrra, es poden produir dues situacions:
  1. Que es coneixi l'estructura del sistema i el que es vol és descriure el comportament dels seus elements.
  2. Que es desconeix l'estructura del sistema i cal descobrir-la a aprtir del seu comportament mitjançant un entrades (inputs) i unes sortides (outputs) que són resultat dels processos que han succeït a l'interior.
El sistema Terra es pot subdividir en 4  subsistemes per observar-lo millor:atmosfera, hidroesfera, geosfera i edadosfera. Les relacions entre dues variables d'un sistema poden ser:
  • Positives: L'augment o la disminució d'una produeix l'augment o la disminució de l'altra. Es dona quan el producte delsseignes és poditiu.



                                             (Exemple d'una relació cícliques)

  • Negatives es dóna entra variables que es relacionen de manera que, quan una creix, l'altra decreix. És donen quan el producte dels signes és negatiu. atmosfera, hidroesfera, geosfera i edadosfera. Les relacions entre dues variables d'un sistema poden ser.
                                              (Esquema de la retroalimentació)




    Clara
      

    0 comentarios:

    Publica un comentari a l'entrada